Welcome to the blog of Miroslav Georgiev - classical pianist and conductor. Here you can read and discuss interesting stuff from the world of music, life, politics and more.

Friday, April 25, 2014

"СВОБОДНИТЕ' МЕДИИ И СЪВРЕМЕННИТЕ МЕТОДИ НА МАНИПУЛАЦИЯ

Кризата в Украйна ме накара да се замисля за нещо, за което отдавна не сме мислили в България - манипулацията и медийната свобода. Не сме се замисляли, защото вече живеем в Европа, а по презумпция нашите и европейските медии са свободни и независими. Момент, сбърках шрифта - 'СВОБОДНИ' и 'НЕЗАВИСИМИ'. В края на краищата знаем, че медиите не са свободни само в комунистическите държави и диктатурите, нали така? Още от комунистическо време сме научени да мислим, че е така.
(Ако имате проблем с предишното изречение, нека да обясня: по времето на комунизма всички медии бяха държавни и сипеха едни и същи нападки срещу гнилия капитализъм, едни и същи скучновати лозунги и сентенции, които се повтаряха из целия Източен блок, зададени от централата в Москва. Всеки средно интелигентен човек виждаше това, и съответно разбираше, че медиите са просто инструмент за манипулация на правителството. Поради това всичко, което се говореше по телевизията, или беше написано в Работническо Дело автоматично се смяташе за лъжа и манипулация. Оттук следва един много тънък психологически ефект - всички медии, които идват ИЗВЪН сферата на влияние на Москва автоматично трябва да са свободни, и да говорят истината, която наглите комунисти искат да скрият! Това схващане за съжаление се е запазило и до днес - всеки от моето поколение, а също и от поколението на баща ми и дядо ми автоматично възприема CNN и BBC като свободни медии, които говорят винаги чистата и неподправена истина. )

Това са пълни глупости.

Но за да разберем това, ще трябва да анализираме природата на информацията и как тя се възприема от човешките същества.

Първо: Информацията не се състои само от факти, защото човек не възприема света само чрез сетивата си, а и чрез интелекта си. Така например очите ни виждат красиво цвете, но към това мозъкът ни добавя спомени за букет, който си дал на любимата, заслужвайки радостта и обичта и; или пък букет, който потенциалната любима е отхвърлила, разбивайки сърцето ти. В двата случая простия факт на едно цвете пред очите ти предизвиква две съвършено различни реакции. Принципа е абсолютно същия с абстрактната информация: когато някой ти представи прост факт, твоят интелект не се задоволява само с факта, той търси контекст в който да го интерпретира. Ако такъв липсва, факта бива бързо забравен.
Именно поставянето на един факт в контекст осигурява както неговата значимост, така и специфичния ефект, който факта ще произведе върху човека. Медиите, естествено, знаят това, и ще забележите че го използват непрекъснато. Къде в съвременните медии ни се представят голите факти, без абсолютно никакъв коментар?

Второ: Интерпретацията на фактите не винаги зависи от допълнителна информация, представена заедно с факта. Понякога е достатъчно да филтрираш представените факти по определен начин, скривайки някои и давайки на други по-голямо значение (например, поставяйки един факт на първа линия, а друг - почти в края на емисията/страницата). Това автоматично подвежда мозъка ни да даде различни приоритети на информацията, представена в двата факта, което естествено води до манипулация. Други, още по-директни методи ни се предлагат от телевизията, където лицевите изражения и тон на гласът на водещия могат да представят една проста информация по няколко различни начина.

Всички гореописани методи се използват от всички съвременни медии. В резултат на това, нашето мнение е манипулирано по безпрецедентен начин - начин, които дори заблудените овци от 'повредените' поколения вече виждат. Така например много хора вече разбраха колко от новите български медии всъщност манипулират обществото, въпреки че се предполага да са свободни и независими. Бързо бяха намерени връзките, за които винаги се знаеше, че са там, но за които никой не се беше замислял - че всяка медия се притежава от някого, а този някой не е аполитичен. Това, което още не сме разбрали е, че същата картина се повтаря навсякъде по света, без никакво изключение - включително в случая с медиите, за които сме свикнали да мислим че представят най-чистата и неподправена информация. Те също принадлежат на някого (в много случаи медии от най-различни страни), и този някой също така има определени интереси. Интереси, които се покриват с тези на, и се защитават ефективно от западните правителства.

Нищо не илюстрира това твърдение по-добре от медийното покритие на конфликта в Украйна. Забележете как 'независимите' медии на Запад имат абсолютно една и съща гледна точка относно събитията, като се започне от начина по който представят Путин и се стигне до това за кои точно събития от Украйна се говори, и кои се скриват.
Като начало - руският президент отдавна е представян като диктатор, въпреки че той е бил избран напълно законно и демократично, и че досега не е затворил никого само заради политическите му възгледи (тук може да се спори и интерпретира отново, но както и да е). Политиците от управляващата партия са представяни като лични лакеи на Путин, които той собственоръчно избира, и които са просто удължение на волята му. Никой не обръща внимание на факта, че същото се прави и в САЩ, или че е напълно нормално за една демократична държава да сменя управляващите кадри според това коя партия идва на власт, и според това колко тези кадри са лоялни на тази партия. Тоест, факта че Джон Кери практически говори с гласа на Обама се смята за напълно нормален, докато факта че Лавров изявява позицията на Путин е признак за диктатура. Ключовия факт в случая е, че партията на Путин, Обединена Русия, е представяна за нещо като негова лична гвардия, вместо нормална партия. Съответно правителствени членове от тази партия са лакеи на Путин, докато правителствени членове от Демократическата партия на Обама - представители на свободата и демократичната система.


След това, обърнете внимание на факта, че цялата западна преса беше ударена от внезапна амнезия що се отнася събитията на Майдана. Всички изведнъж забравиха камъните, коктейлите Молотов, превземането на сгради, сблъсъците с полицията и пожарите; забравиха подозрителните снайперисти и яростните крайно десни групи обикалящи из Киев и търсещи с кого да се сбият. Забравиха Виктория Нюланд раздаваща понички и Маккейн говорещ пред протестиращите на Майдана. Покриха се и множество инциденти с крещящо анти-руска насоченост, като например събарянето на статуи от съветско време, хора в камуфлажни униформи със свастики и Калашници  охраняващи Върховната Рада по време на сесии и биещи журналисти само защото са представили про-руска гледна точка. Тоест, изведнъж беше скрито какво точно доведе до сегашната криза, и вместо това ни се натрапва виждането че тази криза е предизвикана само от Русия и нейните реакционерски и империалистически амбиции. Че Запада е имал пълното право да манипулира обществото в Украйна да свали Янукович, а сега същото това общество няма никакво право да недоволства от резултата; и че тези които недоволстват всъщност са манипулирани от Русия. Нищо, че като пряк резултат от Майдана икономиката на Украйна е практически фалирала, доставките на газ от Русия са прекратени, украинската хривна загуби 30% от стойността си (която и без това не беше особено висока), а в същото време 'правителството' в Киев налага нов 10% данък за възстановяването на щетите, нанесени от протестите, и договаря помощ от Международния Валутен Фонд, която ще има вече познатите ни от Гърция, Италия и Португалия ефекти. Само дето в случая с Украйна заплатите няма да спаднат от 2500 евро/месец до 1500, ами от 200 на 50; и уволнените няма да има откъде да се прехранват, защото украинска социална система практически липсва.

Вместо да се говори за това по западните медии ни се представят войнствени изказвания на Турчинов и Яценюк относно предстояща руска окупация, изказвания на шефа на НАТО за 'обезпокоителни' маневри и струпване на руски войски, снимки от струпването на руски войски на границата с Украйна, снимки от предполагаеми руски агенти сред милицията в Славянск и т.н. CNN побърза да представи тези снимки, докато новини относно разполагането на украинската армия (да, АРМИЯТА, която по времето на целия Майдан остана встрани от събитията!) срещу про-руските протестиращи закъсняха, и бяха представени като анти-терористична акция срещу контролирани от Русия агенти. CNN не показа украински бабички носещи храна на 'терористите', и обикновени граждани снимащи се с тях; но ни информираха за изтребител прелетял над американски боен кораб в Черно море; за два руски бомбардировача навлезли във въздушното пространство на Холандия и т.н. Информацията, че такива инциденти са всъщност нещо обичайно се предлага в самия край на статиите, почти като нещо незначително. Само че в краен резултат читателят е убеден че Русия се готви за Трета Световна Война, а Запада се опитва с всички сили да я вразуми; че руски агенти пъплят из цяла Източна Украйна, подготвяйки анексирането и в Русия, и последващата инвазия на Европа????
Защо западните медии удобно забравиха за проведения в Крим референдум, одобрил присъединяването на региона към Руската федерация? Когато се говореше за него, той беше наречен нелигитимен и незаконен; сякаш можеш да обявиш най-демократичния възможен акт за 'незаконен'! Сякаш факта, че някой е обявил референдума за 'незаконен' може да скрие факта, че  80% от населението на Крим гласува да се присъедини към Русия! Действие, което веднага след това беше обявено за анексия на Крим от страна на Русия???? Ето ви един пример за двуяко тълкуване на един факт: Според запада, Русия анексира част от Украйна; според Русия, част от Украйна беше смутена до такава степен от събитията на Майдана и последвалия хаос, наречен преходно правителство, че гласува практически единодушно да напусне тази страна и да се присъедини към Русия....
Защо по дяволите CNN отделиха огромно пространство на Молдовския регион Приднестровие и неговите опити (продължаващи вече години) да се присъедини към Русия - опити, на които руското правителство обръща много малко внимание - и то в пакет с информацията за струпване на руски войски??? Защо един куп военни 'експерти' веднага се заеха да коментират за това как Русия би подходила към окупирането на Приднестровието (няма значение, че за да стигне въобще дотам руската войска ще трябва или да прекоси половин Украйна, или да организира масирана морска инвазия, а и трудно можеш да говориш за окупация когато населението на един регион открито иска да се присъедини към 'окупатора')? Какво отношение има това към кризата с Украйна?
Никакво, разбира се. Това е просто част от опита за формиране на общественото мнение, част от манипулирането на информацията от Украйна така, че да постигне определен ефект в колективното западно съзнание.  
Това, разбира се, може да означава, че цялото западно общество е обединено около тази интерпретация на събитията, само че това не е така. Изказвания на американския политик Рон Пол за това, че САЩ не би трябвало да се месят в този край на света, защото това е меко казано неразумно, бяха пренебрегнати. Същото стана и с изказвания на ръководителя на германската левица Грегор Гизи, поставящи под съмнение легитимността на импийчмънта на Янукович, както и изразяващи тревога от реалното присъствие на ултра-националисти в новото украинско 'правителство'. Дори далеч по-добре познати и 'умерени' лица като Збигнев Бжежински и американски генерали, обясняващи напълно логично действията на Русия по време на кризата като национална самоотбрана, бяха представени като де факто потвърждение на империалистическите амбиции на Путин.

Всичко това не е случайно, и има своите корени в принципите на стратегическите действия. По време на война е от изключителна важност да имаш ясно определен враг - за дълго време след края на Студената война този враг бяха Ал Кайда, но сега Украйна предостави отлично извинение за Запада да възобнови добре познатия стар враг - Русия. По време на война е важно да държиш врага си извън баланс, дори когато знаеш че действията ти всъщност могат да навредят и на самия теб - ето защо се налагат тези смехотворни санкции върху определени руски и украински индивиди, вместо върху цялата руска държава и икономика. По време на война също е от изключителна важност да отвличаш вниманието на противника - ето защо медиите фокусират върху руските войски на границата, вместо върху украинските войски действащи срещу собственото си население; фокусира се върху въображаемите руски агенти всред милицията в Източна Украйна, вместо върху съвсем реалните американски агенти и наемници в Киев. Фокусира се също така върху въображаемата опасност от руска инвазия в Европа, вместо върху съвсем реалната опасност от гражданска война в Украйна, следствие от неадекватните действия на така-наречените про-западни сили преди, по време и след свалянето на Янукович.
Да, ние сме във война - война за умовете и сърцата на всички нас от Западната част на света. Защото от нас зависи поддържането на икономическата капиталистическа машина, от нас зависи да мислим и да се страхуваме от въображаемия руски враг, а не да мислим и да се страхуваме от съвсем реалния враг - корпорации и банки алчни за богатства и влияние, желаещи единствено да могат да заграбят без проблеми ресурсите на останалия свят (Китай, Русия, остатъка от Азия, Африка и Южна Америка). Някога замислялили сте се върху това какво всъщност значи "Свободен пазар"? Върху факта, че във всяка новодемократизирана страна западните корпорации бързо придобиват контролиращ дял в икономиката, изкупувайки всички конкурентни местни компании? Използвайки, между другото, зелени хартийки със съмнителна стойност, които Федералния Резерв печата непрекъснато с купища, за да придобие съвсем реални фабрики, производства и природни ресурси? Върху факта, че в България например все-повече трябва да се съобразяваме със западни компании, с техните интереси и искания? Та нима това е по-добре отколкото да трябва да се съобразяваме с руските интереси? Резултата и в двата случая е един и същ - липса на свобода!
Но ето тук се крие целта на цялата медийна манипулация: никой затвор не е по-ефективен от този, който затворникът просто не вижда, който той си мисли, че не съществува. Ето защо медиите с всички сили се стремят да скрият от нас затвора, който ни обгражда бавно, но сигурно - затвор изграден от алчен и безскрупулен елит, верен единствено на самите себе си и на своя Бог - Печалбата. Всъщност Русия, с всичките си проблеми, се опитва да изгради алтернатива на този западен елит (още комунистите-идеалисти като Маркс и Ленин се опитваха, преди идеите им да бъдат изкривени от маниаци като Сталин, и накрая да бъдат напълно унищожени от раждането на нова бюрократична машина, заинтересувана единствено от собственото си благополучие) - и  именно затова Русия се превърна във враг номер едно на САЩ.

Това, което ме натъжава е, че Европа следва САЩ във всичките му полицейски начинания, и отказва да разбере, че има собствени интереси, които се различават от тези на американците. Документите на Сноуден бяха като студен душ на изтрезняването, събуждащ махмурлията от илюзията, разпространена след Втората Световна Война, че Големият Американски Брат всъщност наистина го е грижа за добруването на европейците, а не само за собствените си нео-колониални ултра-бизнес интереси. За съжаление Украинската криза предложи нов, идеален претекст на САЩ да възродят старата омраза срещу имперска Русия, да строят Европейските лидери в две редици и да ги подкарат отново под маршовите звуци на пиколото и барабаните към новата Студена Война. Така Европа ще бъде принудена да се държи за САЩ като за сламка, да не би случайно руската мечка да тупне с крак и да я смаже. А пък банките ще могат да си съберат задълженията, и компаниите ще могат необезпокоявано да продължат да грабят хорицата, които пък ще започнат да обедняват все по-забележимо. Икономическата криза, от която всъщност няма излизане, ще бъде 'причинена от безумната политика на Русия и Китай, стремящи се да разрушат световната демокрация' (да, ще има нова колективна медийна амнезия за краха на американския пазар на недвижими имоти и последвалото 'спасяване' на повечето мега-банки с наши пари). Населението ще бъде призовавано да затегне коланите в името на свободата и независимостта. Да ви звучи познато?

Не знам колко от вас ще стигнат до тук; не знам колко от вас въобще четат това, но и честно казано не ме интересува. Разберете, аз не искам да ви накарам да харесвате Путин и руската политика! Вместо това искам да ви отворя очите относно това, че ние, и всички останали хора по света, сме манипулирани всеки ден от мизерния ни живот; всеки час от едно съществуване, което определени кръгове се опитват да пригодят към собствените си цели, ограбвайки ни от изконните човешки права и необходимости. За какво ми е АйФон 6 когато вече имам друг? За какво ми е новия модел Форд когато сегашната ми кола е напълно здрава? За какво ми е да се тревожа за Украйна, когато в собствената ми държава цари безработица, и хората които ме управляват вършат откровени глупости? За какво ми е да тегля заем само и само да си купя нещо което не ми трябва???? Защо трябва да се мазня на шефа с надеждата, че при следващото преструктуриране няма да ме уволнят?
Аз искам да живея повече или по-малко щастливо. Искам да мога да се срещам с приятели, да се отпускам, да се срещна с хубаво момиче ида се влюбя и оженя; да се грижа за жената и децата си, да пътувам отвреме навреме, да слушам хубава музика и да ям здравословна храна. Искам да работя това, което ми харесва, и за което съм учил, а не това, което съм намерил на пазара след години търсене. Искам да се почуствам така, че съм допринесъл с нещо за света, а не така, че цял живот съм изпълнявал заповеди и съм вършил едно и също. Не искам да ме заробват с работа (с право на 5 - 10 дни ваканция на година), не искам да трябва да се лишавам от семейството си за да работя; не искам да ме заробват със заеми (които да изплащам до края на живота си), не искам да купувам храни пълни с химия; не искам да гледам едни и същи затъпяващи програми по телевизията и едни и същи холивудски супер-продукции за супер-герои. Не искам дъщеря ми да расте с идеята, че тялото и никога няма да е достатъчно идеално, че никой от реалните момчета които среща ще изпълнят нереалистичните изисквания, наложени и от телевизия, кино и интернет. Не искам сина ми да расте с идеята, че ако не се обличаш по определен начин си гей; че ако не гледаш спорт и не ходиш по мачове си гей; че ако си гей значи си леко отвратителен.... обаче аз няма да те бия, защото обществото казва, че това е неприемливо. Не искам повече да ми се налагат от медиите повърхностни идеи за света, да бъда учен че не е важно да търсиш и да питаш, да се усъвършенстваш - важното е да слушаш, да се подчиняваш и да вършиш това, което се очаква от теб.


Не искам повече да съм пионка в нечия друга игра. Искам да съм човек. 

No comments:

Post a Comment