Welcome to the blog of Miroslav Georgiev - classical pianist and conductor. Here you can read and discuss interesting stuff from the world of music, life, politics and more.

Sunday, August 10, 2014

Философско-етически анализ на социалните корени на синдрома 'Ай сиктир от тая държава'

Тези дни стана модерно из нйета да циркулират свободно пространни статии, разсъждаващи по една или друга типична черта на съвременния българин, било то външна (облекло, кола, места, които посещава) или вътрешна (поведение, музика която харесва, морал и т.н.). Правят впечатление не само приликите в общия тон на статиите (по правило силно саркастичен), но и  в тяхната композиция - обикновено включваща един или повече примери от 'личния опит' на автора,  последвани от унищожително саркастични анализи и обобщения. Общ е и фактът, че впечатлението на средния читател след като завърши статията трябва да е на силна погнуса, отвращение, реакционност и възмутеност от 'просташките навици на тия селяндури, дето са ни се натресли навсякъде на нас, културните хора! Дето ни се врат в краката под път и над път, пълнят заведенията и общо взето не можем да се отървем от тях!  Ей заради тия простаци държавата върви надолу - ние знаещите и можещите правим титанични напъни да станем европейци, а ония....

Прицел на тези статии може да стане всичко - от недовършения ремонт на 'Витошка' до намусената лелка в общината, която те е накарала да чакаш половин час за някаква справка. Този 'източник' след това бива развит, раздут, анализиран, експоненциално инициализиран и компариран, неусетно превръщайки се в един вид митично чудовище, заплашващо всеки момент да погълне крехката ни демокрация и да доунищожи това, което чалгата е оставила от клетата ни култура.

Обикновено местата в които се появяват тези статийки са разни независими интернет медийки, от сорта който се чете от ограничена аудиенция от 'светнати' хора. По правило останалите материали в медийките са всякакъв тип новини от сорта на 'Огромна дупка погълна кола в село Радун, Пловдивско' , или анализи от независими и никому неизвестни 'експерти' относно бъдещите намерения на Русия, настоящите зверства на талибаните, или прочее шокиращи факти от широкия свят. Тези новини, анализи и сатирични статии незабавно се шеърват от 'светнатите' хора по Фейса, така че техните другари по светнатост за пореден път да се убедят колко е забутана тая държава, и ох, не мога повече тука, и Боже, кога най-после ще мога да се махна от тази дупка.
Същите тези 'светнати' хора въздигат в култ всичко западно. Просто защото не е българско, а е от ЗАПАДА. Там е цивилизацията бе братооооо... ние тука сме не третия а деветнайстия свят.... Тези хора, също така по правило, са ходили три - четири пъти на ЗАПАД, обикновено Виена, Париж или Прага (защото другите места не са им по джоба, а и може да не са чували за градове като Залцбург или Пилзен).  Тези хора не говорят чужд език, макар че силно им се иска; съответно те ходят редовно на уроци по инглиш, където тейкват всички видове информации за Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, и ъпдейтват регулярно своите разбирания за 'европейските и световни модни тенденции'. Обичат да гледат ЦиЕнЕн, макар че общо взето не разбират какво се говори там - важното е че 'така се прави телевизия бееее, ский за кво си говориме...'.
За тези хора светът на изток свършва някъде след Израел. Просто защото Израел и ивицата Газа постоянно я дават по ЦиЕнЕн. Ский кви ужаси стаат там, тея животни палестинците са се побъркали.... Места като Хонг Конг, Пекин и Токио са някакви митични наименования, които може да съществуват (защото са ги виждали по ЦиЕнЕн), но може и да са измислени от комунистите, тия мафиоти гнусни. На Запад, Америка пък е като обетованата земя-мечта - има я навсякъде в легендите, но е недостижима като мираж. Разбира се, 'светнатите' хора биха направили всичко възможно да се преместят там, и всяка година пускат за Зелена карта. Ама не дай си Боже да спечелят - ще изпаднат в паника и току-виж се отказали да отидат, щото  'Абе какво ше праи сулю като мене там на Запад....'

Тези хора изпадат в ярост при най-малкия намек че на ЗАПАД не всичко е перфектно. Те не вярват на човек който твърди, че е настъпил лайно в метрото на Франкфурт; че метрото на Париж смърди на пикня, или че в Ню Йорк малките улички са по-пълни с боклук отколкото в София. Че опасността да те оберат в Париж и Лос Анджелис е по-голяма отколкото в София. Те се смеят открито на някой, който разказва истории за некомпетентност или ограниченост на някаква западна организация (обикновено търсейки начин да докажат че некомпетентността на организацията е резултат на тъпотата или грешките на човека, който контактува с нея). Те въздигат в култ италианската пица, френското вино и гръцкия зехтин и се подиграват на човека, който твърди че бразилската пица, българското вино или испанския зехтин са по-добри. Омаловажават факта, че в Белгия има групи танцуващи български хора, казвайки че тези групи сигурно са от българи емигранти. Не може културни хора като белгийците да се занимават с някви балкански глупости! Ходят на класически концерти с американска музика, но се смеят когато им покажеш елементи от българска ритмика в същата тази музика. За тях чалгата е Бич Божи, а Лейди Гага е супер куул; в същото време когато демонстрираш че последния най-модерен бийт от холандски ди-джей е базиран на чалгата, те пак почват да се подиграват.

 Но стига с примерите. Колкото и да ми е забавно да ги изброявам.... Това, което хората за които говоря не осъзнават е, че те не са уникални. Те всъщност имат безброй копия по цял свят, включително в обетования Запад. По същия начин, например, бразилеца който е ходил два пъти до Дизниленд Флорида си мечтае да живее в Америка или в Европа, защото всичко в Бразилия му е гнусно и просташко; американеца, който е ходил един-единствен път до Париж, си мечтае да живее там, защото всичко в Америка е просташко и консуматорско; индиеца си мечтае да живее в Европа или Щатите, защото..... еми защото там има по-малко индийци на квадратен метър. Сигурен съм, че има специфично сложно научно наименование на този феномен, но има и едно много по-просто и ясно обяснение за него - Тревата винаги е по-зелена от другата страна.

Хората които се държат по този начин обикновено се делят на две групи: те или нямат база за сравнение, или дотолкова обичат уредеността че са готови да пожертват всичко друго в живота си за да я постигнат.
Аз лично съжалявам хората от втората група: те са готови да прекарат живота си затворени вкъщи (защото няма с кого да излязат), разхождащи се из града или парка само докато е светло (защото на много места на Запад ако те видят навън по тъмно може да те арестуват). Тези хора не смеят да мръднат от страх да не погазят някое от многобройните правила, режими, закони, закончета и т.н., с които Запада е пълен. Те ядат безвкусна храна и сандвичи, претъпкани с химия плодове и зеленчуци, и усилено се опитват да забравят лютеницата и кюфтетата, всекидневно внушавайки си че 'сме много по-добре без тия селянии'. Те са готови да работят извънредно и да не се прибират вкъщи с дни, защото 'така се работи на Запад, така се печелят пари'. Те дори са готови да разнасят пици, въпреки че са завършили инжинерство, само и само да останат на Запад.
Хората от първата група пък са жертва на един лесно обясним психологически феномен - липса на база за сравнение. Защото не е достатъчно да посетиш Париж за три-дневна екскурзия, за да добиеш база за сравнение - за това се искат години опит на дадено място. В крайна сметка, как можеш да се убедиш че българската бюрокрация с всичките и проблеми е в пъти по-ефективна от бразилската, например, докато не ти се наложи там да чакаш един месец за шофьорска книжка, или три месеца за задграничен паспорт; че българската храна е в пъти по-вкусна и разнообразна от френската, докато не ти се наложи да ядеш френски ястия в продължение на година; че  българското Черноморие не отстъпва по качество на гръцкото, докато не хванеш лумбаго от излежаване по камъните там, не си нараниш краката по подводните камъни на 'перфектните гръцки плажове', или не ти писне да ядеш Гироси (които всъщност са дюнери), гръцка салата (тоест шопска салата) и да пиеш гръцко кафе (тоест турско).  
Също така няма как да обясниш на българина, свикнал със заплата от 700 лв, че заплата от 3000 долара всъщност не означава кой-знае какво. Не и докато не си живял на място, където заплатите са по 3000 долара, но разходите за живот възлизат на поне 2000; една ваканция изяжда още 2000, а едно ходене на хубав ресторант - 150. Където един семестър обучение в нормален колеж струва 15 000 долара, а здравната застраховка - 800 на месец.
Разбира се, тук вече опираме и до ценности. За човек който предпочита да носи винаги маркови дрехи и да има последен модел Айфон пред това да има свободно време за семейството си и да може да се събира с приятели когато му скимне, Запада трудно може да има алтернатива. Не е трудно да разберем също така как някой, израснал с мечтата да живее на Запад е готов да преглътне всякакви видове неудобства и лишения, за да реализира тази мечта. За мен лично са по-дразнещи онези, които въздигат Запада в култ, но в същото време не биха си мръднали и пръста за да се опитат да живеят там. Които прекарват целия си буден живот в оплаквания от селянията и простотията, а в същото време не се и опитват да издигнат самите себе си над масово продаваните по медиите идеи за мода и поведение. Защо танцуването на български хора да е 'задръстено'? Защо слушането на качествена българска музика (тази, която НЕ ИМИТИРА последните западни хитове!!!!) да е селско? Защо пък да е просташко да носиш чантичка-диагоналка, или да се разхождаш по Витошка? Вие някога замисляли сте се за невероятните гледки които се откриват там - в едната посока купола на Света София сякаш завършва една перфектна пешеходна зона, докато в другата Витоша се извисява величествено над всичко? Извинявам се, но аз съм се разхождал по доста забележителни места из света, и на много малко от тях има подобни по достойнства гледки. А сега добавете кафенетата и ресторантчетата наоколо, заедно с добре аранжираните магазини - еми как Витошка е различна от която и да е централна пешеходна зона в Европа? Защо да не ида и да се разходя там? Какво значение има факта че мъжете носят чантички в които да си държат нещата, вместо да си ги завират по джобовете? Някога поглеждали ли сте се отстрани, с портфейл заврян в задния джоб, телефон в страничния, и ключове висящи от гайката на панталона? Какво стана последния път, когато се опитахте да се наведете?

Та така, драги мои приятели. На някои от вас може и да не ви хареса какво пиша, но и на мен много неща които вие пишете не ми харесват. Надявам се да не си разваляме приятелствата за такива дреболии, особено когато света изглежда ще пламне всеки момент. Препоръчвам ви да се вгледате в живота си, и да започнете да изброявате успехи и неща, които ви правят щастливи, вместо да се самоизяждате всеки път когато някой идиот ви засече на улицата, или когато лелката зад бюрото не изпълни искането ви със скоростта на компютър. Животът е прекалено кратък за да не оценяваме хубавите неща, които ни се случват. Тук в Сао Пауло (най-големия, мръсен, неуреден и грозен град, който съм виждал) има един радиокоментатор, който обича да завършва рубриките си с:


"Бъдете щастливи!"

1 comment: