Welcome to the blog of Miroslav Georgiev - classical pianist and conductor. Here you can read and discuss interesting stuff from the world of music, life, politics and more.

Wednesday, March 12, 2014

Украйна - една голяма грешка

Толкова много се изписа и изговори през последните седмици за Украйна, че и аз реших да се пробвам да направя едно анализче. Не  съм, и не си въобразявам, че съм политически анализатор, но вече толкова съм изчел по въпроса, включително  толкова едностранчиви и наивни мнения, че реших аз също да кажа нещо.  Вероятно много ще сметнат, че защитавам Путин, един почти-диктатор, или Русия, една страна отговорна за доста черни страници в най-новата ни история. Но искам да посоча, че нашето собствено отношение към цялата ситуация в Украйна, и към Русия като цяло е неизбежно изкривено, точно заради тези черни страници. Аз просто се опитвам да направя един колкото се може по-безпристрастен анализ на събитията, и да докажа, че всъщност това което става в Украйна е плод на зле направени изчисления, както на западните тайни служби, така и на политическите анализатори, които определят цялата позиция на западните лидери.

Малко история

Украйна има сложна история, и без да я имаме предвид не можем да разберем настоящето, така и както не бихме могли да разберем добре който и да било от конфликтите в Европа, без да разгледаме историите на замесените страни. В случая най-голяма важност имат следните факти:

1. Киев е люлката

на руската цивилизация, мястото на първата историческа руска  държава, Киевска Рус. Тук няма значение какво се е случило след това, какви народи са се заселили в Киев и т.н. - само историческият факт. За да разберете монументалното значение на този факт, само се замислете каква невероятно важна роля играе Ерусалим  за евреите, въпреки че от столетия е заселен предимно с араби. До такава степен, че днес градът е един от основните препъни-камъни за мирния процес там.

2.  В Украйна живеят много етнически руснаци,

по една или друга причина, особено в източната и южната и част. Тези руснаци се признават за украинци, но те говорят на руски, не на украински, и както показват последните събития, са обект както на про-руска, така и на анти-руска агитация от двете страни в конфликта. Нека не забравяме, че благодарение на техните гласове Виктор Янукович е дошъл на власт не един, но 2 пъти!  И двата пъти - след избори, в чиято свободност никой не се е съмнявал; втория път - след печално известната Оранжева революция, която по много начини напомня настоящата. Това би трябвало най-малкото да раздразни всички други жители на Украйна, които не желаят да са под полит-икономическия чадър на Русия.

3. Украйна е била, е, и винаги ще бъде от жизнено важно военно-стратегическо значение за Русия. 

Тя е най-директния път към останалата част на Европа; тя също разполага с важен излаз на Черно море, именно през Кримския полуостров. По съветско време, много ракети с ядрени бойни глави са били разположени там, именно заради стратегическото положение на страната. Накрая, но не и на последно място - в Кримския град Севастопол и до днес е базиран Черноморският руски флот, по силата на двустранно споразумение Русия - Украйна. Въпреки че самата Русия има излаз на Черно море, тя е сметнала за добре да запази тази база, като за правото плаща ежегодно солиден наем на Украинските власти.

4. И разбира се, 

повечето руски газопроводи, доставящи газ за Европа минават през Украйна. Това пък е от огромно икономическо значение за Русия, а миналото е показало, че в много случаи икономическите цели са основния претекст за войни (виж по-горе).

Това са фактите, които никой не оспорва, и които по една или друга причина не могат да се променят в момента. Бих казал, че те няма да се променят и в бъдеще, но кой знае...  накратко, тези факти изясняват защо Украйна е много, много МНОГО по-важна за Русия, отколкото за Запада. Напълно естествено е Русия да иска да упражнява влияние там ( до каква степен е друг въпрос), напълно естествено е и, имайки предвид гореизложените връзки и физическото положение на Украйна, това влияние да е значително, без да стига до превръщането на Украйна в сателитна държава. Все пак нали Европа (особено някои страни в нея като Великобритания) се влияе по същия начин от политиката на Щатите?  

В най-добрия случай, за Запада Украйна е една идеологическа пионка, която може да послужи за доказателство колко надалеч достига ръката на 'демокрацията'. При положение, че както Балтийските републики, така и цяла Централна и Южна Европа са членки на НАТО (като България, Турция и Гърция при желание биха могли спокойно да блокират руския военен достъп до Средиземно море, и дори да обсадят руската флота в Крим), Украйна не е, повтарям, НЕ Е от стратегическо значение за Европа, и още по-малко - за САЩ.

Икономическо положение

След отделянето си от СССР Украйна така и не успя да се стабилизира икономически, по една или друга причина. Говори се, че икономиката на страната е в ръцете на олигарси (сякаш американската не е), че Янукович и неговия кръг са окрали милиарди... (сякаш американските и европейски банкери не са).... но слуховете нямат значение, значение има реалността. В момента държавата има огромен външен дълг - достатъчен за да я постави в положение да банкрутира. Много от нас въобще не обръщат внимание на този факт, но той е от огромно значение за събитията в последните месеци. Всъщност когато Янукович отхвърли предложението на ЕС, напълно възможно е той просто да се е опитвал да маневрира за да постигне по-изгодни отношения, както с ЕС така и с руснаците ( а не, както всички решиха, да е клекнал пред Путин). В крайна сметка, той никога не каза, че няма да направи споразумение с ЕС, просто че споразумението в ТАЗИ СИ ФОРМА е неприемливо.

Сега, след 'революцията', ситуацията съвсем не се е подобрило, даже напротив - новата отявлено про-западна политика на правителството в Киев е причина руснаците да отменят цял пакет с финансови помощи, от които Украйна спешно се нуждаеше, за да закърпи положението. Естествено, всички очакват Европа да се притече на финансова помощ, но... доколко са готови европейците да отърват още една страна след Гърция, Португалия, Италия и т.н., една страна която дори не е член на ЕС? 

(продължава)

No comments:

Post a Comment