Welcome to the blog of Miroslav Georgiev - classical pianist and conductor. Here you can read and discuss interesting stuff from the world of music, life, politics and more.

Wednesday, March 12, 2014

Украйна - една голяма грешка II

(Евро)Майдан

И така, това е положението при което гневът на украинците се изля на улицата. Дали този гняв е бил естествен - не се и съмнявам. Оправдан - също, без съмнение. Един народ има пълното право да не търпи управляващи, които крадат и/или правят глупости. По време на месеците на протести целият свят се възхищаваше на смелите украинци, които стояха на площада в студ и сняг... (интересно, при положение че този свят въобще не се заинтересува от движението 'Окупирай Уол Стрийт' което действаше при подобни условия, и което се разпространи буквално в целия 'демократичен' свят'; нито пък от демонстрациите в ред други страни по света като Тайланд, Турция и Бахрейн).... за да се борят с корумпирания лакей на Путин.  
 Но положението много бързо излезе от контрол.

Вместо мирни демонстрации видяхме хора, които рушат и нахлуват в правителствени сгради и ги окупират за седмици; видяхме лидери които поставят ултиматуми и дори не се и опитват да преговарят с опонентите си. За мен това не са нормални протести, и фигурите които се изказваха по трибуните на Майдан го доказаха. През месеците на Майдански протести всъщност беше цяло чудо, че не се стигна до по-сериозни сблъсъци - чудо, което до голяма степен се дължи на сдържаността на Янукович. Искам да ви припомно, че турското правителство извади баретите за много по-мирния протест на Таксим; а Бахрейнския шейх извика саудитската армия за да потуши протестите там. Точно така - армията, и то САУДИТСКАТА! Да сте чули нещо за това по СНН? Така си и мислех.

Естествено, разликата е, че Украйна беше превърната от запада в идеологическо знаме срещу Путин и Русия. Захранени с идеите на Студената война, със стереотипите на старото противопоставяне и вечния идеологически конфликт комунизъм-капитализъм, (и напълно забравяйки че самата Русия в момента е капиталистическа), редица американски политици използваха Украйна за  прочуствени речи; някои като прословутия Джон МакКейн дори си направиха труда да ИДАТ ДО ТАМ, и лично да уверят Майданските лидери в подкрепата им! Тук и започва голямата грешка на Запада, чиито политици предположиха че ще могат да използват Украйна като нова Сирия за да подронят влиянието на Русия, без да рискуват много-много. Да, но Украйна не е Сирия, а това което практически се явява 'щат' на Русия... Представяте ли си в Тексас сепаратистите (да, има такива там!) да направят подобно изпълнение????
  
Няма да спекулирам, значи, дали последвалите събития са резултат на тайни западни агенти - много по-вероятно е да става дума за украински ултра-националисти, които са се почуствали окрилени от очевадната подкрепа на Запада, и са решили да действат ... по-решително. Знаем какво се случи - когато полицията и Беркут най-накрая се опитаха да прочистят площада (и то след като бе постигнато официално споразумение за това между Янукович и лидерите на протеста!!!!!!!!) , бяха запалени барикади, полетяха камъни и коктейли Молотов, и .... някой започна да стреля. Това е и най-странният момент в цялата ситуация, момент който много ми напомня за Сирия. Интересно, дали диктаторите по цял свят са просто тъпи (за да започнат да стрелят пособствения си народ, при положение че палки и сълзотворен газ са много по-ефективни), или става въпрос за марковата провокация? По един или друг начин, загинаха над 100 човека, включително полицаи. Полеви доктори казват, че изстрелите са дело на едни хора, не на снайперисти от две страни... Кои точно, дали хората на Янукович, или на опозицията, никой не знае. Защото новото правителстви упорито мълчи по въпроса и след няколко показни уволнения и дума не отваря за разследване.
Ясно е едно - отново станахме свидетели на върховна сдържаност от страна на властите, които вместо да хвърлят цялата си сила срещу протестиращите, или да призоват армията (и биха имали пълно право, при положение че граждани вдигат оръжие срещу властта), Янукович и сие започнаха преговори и постигнаха споразумение за фактическо сдаване на властта и предсрочни избори. За сравнение - Бахрейн извика саудитската армия...

Ето тук и Запада направи втората си грешка - точно в този момент техните агенти (хайде, не бъдете наивни - естествено че е имало агенти там, дори и те да не са изиграли важна роля) трябваше да контролират десните елементи всред протестиращите и да осигурят изпълнението на споразумението. Щеше да се стигне до мирна промяна във властта, на изборите опозицията щеше да дойде на власт и да има шанса да осъществи мечтания завой на запад без повече сътресения. Тоест, Оранжева революция 2.0, и вероятно този път по-успешна в дългосрочен план. Но според мен дори и западните агенти не бяха очаквали събитията да се развият толкова бързо - Янукович се уплаши за живота си и (напълно разбираемо) избяга; в изведнъж създалият се политически вакуум ултранационалистите изведнъж се видяха абсолютни победители, и запретнаха ръкави да преобразят Украйна. И Адът се отприщи....

Трета Световна Война?

Интересен факт е колко бързо западните медии заговориха за Трета Световна Война след руската 'намеса' в Крим. Не спирам да се чудя на глупостта на съвременните журналисти, които понякога са готови да предизвикат самия Ад на главите ни, само и само за да си вдигнат рейтинга. Естествено, съвременната пропаганда почива именно на такива стратегически преувеличения, само дето в случая става въпрос за двете страни с най-мощни ядрени арсенали в света. Интересно ми е каква ще е реакцията на СНН-ците когато първата бомба избухне на няколко километра от централата им? Дали ще си дадат сметка, през секудните живот които им остават, че с едностранчивите си преувеличения самите те може да са допринесли за края на света?

Та стига драматизъм. След всичко случило се в Киев за мен не беше никаква изненада когато Путин започна да действа. Защо? Защото, независимо под какъв идеологически ъгъл се гледа на събитията в Украйна, Нито Русия, нито Западът може да си позволи една нестабилна Украйна. Западът (разбирай Европа) - защото газовите доставки на Европа минават оттам; Русия - поради всички причини посочени в първата част на анализа ми. А когато западните лидери, било поради шок от прекалено бързите развития, било поради политическо късогледство,  тихомълком признаха новосформираното при крайно подозрителни обстоятелства украинско правителство, те буквално размахаха червена кърпа пред очите на Путин. Представете си в Израел да дойдат на власт открито анти-американски настроени партии, и Обама (или който и да е там в Овалния офис) просто да въздъхне и да си посипе главата с пепел????

Няма да коментирам пропагандата която се вихри от двете страни - кой бил фашист, кой бил диктатор, кой нарушавал кои международни закони. То дори не се знае със сигурност какви са войските в Крим, да не говорим за останалото! Ясно е едно - новото украинско правителство триумфално обяви курс към ЕС и Запада, и със същия размах отмени някои закони насочени към правата на рускоезичното население в Украйна. Бяха уволнени ред про-руски правителствени функционери; сменени бяха всички управители на източните области. Десните лидери започнаха буквално да дефилират с автомати Калашников насам-натам; събаряха се руско-съветски статуи, и т.н. Еми как, извинявайте, Русия няма да направи нещо! Трябва или да си тъп, или да си идеологически ограничен, или да си опасно наивен за да смяташ че Путин ще стои със скръстени ръце при такива сигнали.

Ето защо казвам, че цялата ситуация в Украйна е грешка. Защото в много моменти по време на кризата можеха да се направят избори, които да предотвратят тази ситуация; но при всички тези моменти западните политици направиха грешните избори - както с действията си, така и с липсата на такива. Янукович беше буквално изправен срещу стената, с гневни протестиращи от едната страна, ставащи все по-нагли,  и Западът от друга страна, дебнещ и за най-малката проява на сила за да ревне: Диктатор кръвопиец! Във военната тактика има едно правило - ако не искаш да видиш врага да се бие с всички сили, не го изправяй до стената, винаги му оставяй път за изход. А в резултат на действията на Запада, всички изходи за Русия бяха затворени към момента малко след 'победата' на Майдан. Тоест, Путин нямаше избор - той трябваше да реагира, или щеше да изглежда мекушав както пред собствения си народ, така и пред целия свят, и да рискува в Украйна да се разпореждат националисти с отявлени анти-руски комплекси. И не се заблуждавайте - който и да било друг руски президент на негово място щеше да направи нещо (освен ако не беше Елцин, разбира се, и не беше в алкохолен ступор). Тук става въпрос за жизненоважни руски стратегически интереси, не за свобода, демокрация или идеология. Вече сме виждали как много други страни потъпкват тези красиви думи, когато стратегическите им интереси са заплашени, така че не разбирам защо сме толкова възмутени от Русия.

Всичко това можеше да се очаква.

За щастие, Путин не е луд, или опасно неграмотен политически - иначе руските (или украинските) танкове щяха да са на Майдан още преди 2 - 3 месеца, и преди да кажем Зеле щяхме да се озовем посред Студена война 2.0. Това, което Путин направи е да се сдобие с още няколко коза с които да надиграе Запада. Референдума в Крим ще се проведе, освен ако Обама не се признае за победен още преди това; Крим ще се обяви за независим и ще кандидатства за членство в Руската федерация. След което Русия ще 'обмисли' приемането на Крим в Руската федерация, докато зад кулисите текат усилени преговори. Ако Западът настоява на упорството си, Крим ще стане отново част от Русия, ще имаме санкции заради които световните борси ще се сринат (отново), около руските газови доставки ще започне яростна дипломатическа война, и Обама и сие ще има да се каят за упорството си. Но е много по-вероятно Крим да остане част от Украйна с по-големи автономни правомощия, новото украинско правителство да претърпи значителни промени, изхвърляйки Сидеровците и назначавайки на тяхно място про-руски политици.

Ако ме мислите за русофил - потърсете в нета анализа на Хенри Кисинджър. И следващия път се помъчете да прогледнете през пост-комунистичексата мъгла, която от години ни пречи да видим реалното разположение на силите по света и отравя политическия живот в България. Светът вече не е толкова черно-бял колкото по комунистическо време, господа, а движещите му сили вече съвсем не са идеологически. Освен това, капани за нашите интереси има както на Изток, така и на Запад. Време е да престанем да виждаме Запада като Обетована земя, а Русия - като Адът на земята, такива виждания са опасно заблуждаващи и нереалистични. 

No comments:

Post a Comment