Welcome to the blog of Miroslav Georgiev - classical pianist and conductor. Here you can read and discuss interesting stuff from the world of music, life, politics and more.

Friday, March 21, 2014

Индустриализация, прогрес, БВП и други съвременни ключови думи

Нашето общество е индоктринирано, и то в много по-голяма степен отколкото по комунистическо време. "Ама как така? - ще попитате - Нали сме демокрация? Нали има свобода на словото?" Отговор - просто се огледайте около себе си, и ще забележите, че са ни накарали да се самоубедим, че вече разбираме всичко, че всичко, което ни поднасят по 'свободните медии' е абсолютната, непроменена истина. Иска ни се, толкова много ни се иска, след 45 години комунизъм, да повярваме че свободните медии са много по-различни от пропагандните оръжия по комунистическо време. Само дето забравяме, че медиите винаги се притежават от някого, който винаги се оказва свързан с един или друг кръжец (не говоря само за България тук). По комунизма поне имахме здравия разум да не вярваме на всичко, което се изливаше по радиото и телевизията. А сега? Обама казва: 'Тези са терористи!' и веднага започваме да ги мразим; СНН казва: 'Онези са патриоти, борци за свобода!' и ние автоматично ги заобичваме като братя. Експертите все повтарят 'БВП това, БВП онва, БВП е най-важния показател за прогреса!' - и ние с нетърпение очакваме икономическите бюлетини, сякаш са думите на пророк....

Но не съм седнал да пиша за това колко достоверна е информацията по медиите. Искам да обсъдим ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА (която напоследък пак ни се навира в очите от българските управляващи като панацея за проблемите ни). Във всички учебници по икономика пише, че ИНДУСТРИАЛИЗИРАНИТЕ страни са най-напредналите в света -  те произвеждат по-голямата част от богатствата му, те водят технологичния напредък, докато останалите само си бъркат в носа и тънат в мизерия. ИНДУСТРИЯТА, видите ли, е ключът към ПРОГРЕСА, а без ПРОГРЕС.... не е ясно какво точно, ама нещо което никак не е хубаво. Значи, дайте да разгледаме какво точно означава ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА, тази панацея за развитието на една страна.   

От самото значение на думата заключваме, че индустриализиране означава да започнеш да използваш машини за производство, вместо хора. Също така, на ниво държава/общество, означава да преминеш от аграрно стопанство (такова, ориентирано  към производството на земеделски стоки) към индустриално стопанство (ориентирано към производството на фабрични стоки). И наистина, ако разгледаме историята, ще видим че през 18 - 20 век точно такъв процес се е осъществил в по-голямата част от западния свят - машини са въртяли, комини са пушели, и индустриални стоки са се произвеждали във все по-големи количества. Тук имам предвид такива стоки като облекла, мебели, инструменти и т.н, чието производство до този момент е зависело от занаятчии. Индустриализирането е направило всички тези стоки много по-масово достъпни, защото е позволило произвеждането на огромно количество от тях за много по-малко време (което съответно ги е направило по-евтини и достъпни за огромното мнозинство хора). Разбира се, освен стоки за крайно потребление са се произвеждали и стоки свързани със самата индустриализация, като например части за машини, което от своя страна е направило по-лесно построяването на още фабрики, и т.н.
Това, което малцина днес си спомнят е, че всички тези фабрики са имали нужда от работници (такак както плантациите са имали нужда от роби). Хиляди работници са се трудили по 10 и повече часа във всяка една фабрика, понасяйки пушеци, смрад, жега и ужасен шум. Много писатели от тези времена са описали мизерията и тежкия живот на тези работници, които, разбира се, са включвали жени и деца (по онова време никой не си е и помислял за еманципация, или права!!!) . Даже нещо повече - работодателите са ПРЕДПОЧИТАЛИ жени и деца, първо защото са били по-дребни и съответно са можели да се завират между частите на машините, и второ, защото са им плащали 1/10 от заплатите на мъжете. Та, днешната преса носталгично си припомня тези времена, в които 'се е ковала стоманата', и в които се е зародила днешната средна класа - гръбнака на капиталистическото общество. Това, което пресата забравя да спомене, е колко време е отнело на тези работници да се преборят за адекватни заплати, които да им позволят да се издигнат - това се е случило някъде около 60те години на 20 век. Преди това 'средната класа' е получавала колкото да не умре от глад.  А да - друга област, засегната от колективната амнезия е ужасното замърсяване и опустошаването на околната среда, предизвикана от индустриализацията. Гори, реки, земи и езера са били превръщани в пустош от фабриките, работещи на въглища.

Както и да е. Не може да се отрече, че човечеството наистина е прогресирало през тези времена. Технологията се е развивала много пъти по-бързо от преди, невероятните изобретения са се случвали почти ежегодно. Само че, по едно време нещо се променило....
Фабриките на Запад започнали да затварят. Хората започнали да остават без работа. И това се дължало на 2 факта: Първо, технологичният прогрес усъвършенствал производството до такава степен, че там където преди били необходими 1000 работници за да произведат определено количество стоки, сега били необходими само 20. Пък и с новите досадни правила и профсъюзи ставало все по-скъпо и скъпо да наемаш работници. И второ (още по-важно!), открили Изнасянето зад граница на производството (т.нар. outsourcing). Ама защо да имам фабрика в САЩ и да плащам  $100 000/месец за работна ръка, когато мога да имам фабрика в Китай за $5 000/месец?
Ето това е ключовия момент в съвременната индустриализация, за който никой не си дава сметка - вече не става въпрос да се произвеждат стоки, не става и въпрос да се правят по-добри и съвършени стоки - вече става въпрос стоките да се произвеждат ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕВТИНО. Конкуренцията се е изродила не в по-ефективно производство, а в ПО-ЕВТИНО производство, на всяка цена. И всяка компания, която се е опитвала да плува срещу това течение, е потъвала рано или късно - или фалирайки, или бивайки погълната от някой мултинационален мегакорпорационен мастодонт като Нестле, Кока-Кола или Проктър и Гембъл. 
Днес половината (а и повече) от световното производство се концентрира в Източна Азия- Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия и т.н. Това са така-наречените новоиндустриализирани страни. Там е цялата тежка промишленост (химически предприятия, металообработка и т.н.), и голяма част от по-ниско технологичната промишленост (например конфекция). В 'Развитите' страни са останали високо-технологични фабрики, тук-там. Това разположение на световната производствена система означава една транспортна логистика, която би накарала всеки играещ на Сим Сити и други симулационни игри да се смее до припадък: суровините се добиват в точка А на света, след това се пренасят в точка Б (от другата страна на земното кълбо) за преработка в стоки за крайно потребление, след което се пренасят обратно в точка А за изкупуване. Това да ви се струва логично? Да, и на 8-годишно дете не би се сторило логично. Съответно и постоянните инциденти като нефтени разливи, катастрофирали камиони и т.н.
Но това не е всичко: любимите неща, на които се наслаждаваме по щандовете и с които се фукаме пред приятели (iPad, дрехи Gucci и т.н.) се произвеждат при условия които биха накарали и робовладелец да се хване за главата! Знаете ли, например, че в Китай има индустриални градчета, в които работниците работят по 12 и повече часа на ден, далеч от семейство и приятели? Знаете ли, че в тези градчета самоубийствата са нещо обичайно? Знаете ли, че тези работници получават само трохи, сравнени със заплатата на един работник с подобни функции на Запад (че дори и в България)???? Тук говорим за фабрики, които се използват от почти всички световни компании - Apple, Samsung, Sony, Wal Mart и т.н. които всекидневно си затварят очите за тези условия, и правят всичко възможно западните общества да не се интересуват от тях?
А сега разбрахте ли за какво иде реч в съвременната ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ??? 

Самите страни, които с такъв ищах и ентусиазъм концентрират световното производство, напълно са изоставили грижата за околната си среда. Докато западните общества самодоволно мерят спадащи нива на замърсяване, проповядват за правата на човека и налагат все по-строги мерки срещу емисиите на CO2 , замърсяването в Китай, например, започва да прилиза на ядрена зима. Знаете ли, че растенията там вече растат по-бавно, не само защото земята и водата са отровени, но и заради СМОГА, който е станал толкова гъст че блокира слънчевата светлина???? Басирам се, не знаете, че хранителната криза, пред която е изправена страната, не се дължи само на огромното население...

Така че, давайте, напред с главата към ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА. Май забравихме какво беше положението около Кремиковци само допреди 10 години... Дай, дай да строим фабрики, дай да привличаме западните компании и инвестиции, само че внимателно - трябва да направим такива закони, че на тези компании да им излиза максимално евтино производството тук; трябва да дриблираме всички глупави правила за защита на природата, защото иначе тези компании могат да се преместят някъде другаде, където нямат такива скрупули, и където труда още е евтин.
И няма никакво значение, че ако инвестират още малко в технологично развитие, тези компании ще могат да построят фабрики които почти не се нуждаят от работници, където производствените процеси са напълно автоматизирани, и толкова ефективни, че замърсяват изключително малко! Ама чакай, тези инвестиции може да се използват за бонуси, пък и собственика още е на 50 място в класацията на Форбс, трябва да се издигаме.... И така, заради ненормалната логика на пазарната икономика, днес все още имаме робски труд, все още имаме замърсяване, милиарди тонове боклук,  и ще продължаваме да ги имаме тези неща, въпреки ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА и ПРОГРЕСА. Защото все още има държави по света, където хората са съгласни да работят за стотинки, а компаниите хич не ги интересуват всички тези глупави права на човека, които високопарните западни политици проповядват, и не ги грее да произвеждат по-ефективно и екологично (освен ако не става въпрос за пропаганда и реклами - тогава всички сме от зелени по-зелени).  


(продължава)

No comments:

Post a Comment